Published On: 12 de gener de 2022|Categories: Sortides Fotogràfiques|

Pakistán … amb una altra mirada

Perquè Pakistan ?

Acabo de tornar de Pakistan i molts em pregunteu el perquè i les meves raons del meu viatge al Pakistan i de la perillositat del País. En resum, he percebut certa inquietud de la gent per conèixer les raons per viatjar al Pakistan.

Sincerament, puc afirmar que, si bé no serà un país per a iniciats, el que es decideixi per viatjar al Pakistan, li satisfarà amb escreix qualsevol expectativa. És molt fàcil. Elimina tots els prejudicis que ens mostren els telenotícies, veu, viu, aprèn i gaudeix d’aquest gran país del subcontinent Indi.

Motius per anar-hi? Si n’hi ha, n’hi ha. El meu era conèixer l’ètnia Kalash, als contraforts de la serralada de l’Hindu Kush, frontera amb l’Afganistan.

Un entorn sorprenent

D’entrada, la natura és inigualable del Pakistan. Molt pocs països del Món es poden fer amb la naturalesa del Pakistan. Muntanyes abruptes, bells llacs que formen paisatges incomparables. Creues Pakistan de sud a nord i panses del desert de Thar als alts cims del Karakorum.

I si parlem de monuments? Pakistan és un país amb prevalent presència històrica de pobles, imperis i civilitzacions que van passar pel seu territori i van deixar la seva empremta tant als costums com a la religió. Així mateix, en una rica arquitectura i monumentalitat molt present de llarg a llarg de l’actual territori Pakistanès. Perses, Mogoles, Mauryas i, més endavant la pròpia època colonial britànica, van deixar la seva empremta.

Majestuoses mesquites, mausoleus, fins i tot palaus que us deixaran impressionats. El Pakistan és un filó per als amants de la història.

Viatjar al Pakistan no només us portarà a conèixer les ciutats històriques com Lahore o Karachi, les quals reuneixen gran part de la monumentalitat, però també l’arquitectura moderna, sobretot a la capital Islamabad té el seu lloc.

Si us va l’arqueologia o les ruïnes de civilitzacions antigues, trobeu tant museus com joies arqueològiques com necròpolis o fortaleses d’antigues civilitzacions. Són un bon motiu per viatjar a Pakistan i descobrir-les per tu mateix. L’únic que notareu una mica més car és a llocs Patrimoni de la Humanitat, museus i altres llocs on et cobrin per la vostra condició d’estranger, però tampoc no es passen en el preu.

La vida a Pakistan

I quan s’està al Pakistan, una altra cosa que sorprèn és la gastronomia. Freqüentment confosa amb la gastronomia de l’Índia, la del Pakistan té la seva pròpia identitat pel contagi de la cuina persa i afganesa. Òbviament, cada província té especialitat i varietat. Contra gustos, doncs, això no hi ha res escrit. Us puc assegurar que és extremadament picant. Molt més d’altres cuines del Món famoses pel picant dels àpats. I d’especiat? Més o menys pel mateix camí del picant. Sabor, la gastronomia pakistanesa ja us dic que té. i de sobres.

No us dic res dels pans, molts en forns tandoori (roti, naan). N’hi ha de moltes modalitats i veure’ls com els fornegen és tot un espectacle. Té la litúrgia. Us ho asseguro.

M’agradaria fer especial esment al menjar de carrer. Si us agrada, sou al paradís. Samoses i pakores són la meva recomanació. Finalment, la fruita. La gran sorpresa de viatjar al Pakistan: la fruita? de debò? Les millors magranes i mànecs que m’he menjat a la meva vida i al Món són els del Pakistan. No us exagero.

El Pakistan és un país que igual que els seus veïns… Com no tindrà basars? No us cansareu de perdre-us entre ells. Només cal ficar-se en un carrer i deixar-se portar per on llencin les teves sabatilles. Varien de ciutat a ciutat, però en comú veureu que hi ha zones de telers i vestits, de joies, de parament de la llar, ferreteria, de menjar, etc.

Els basars de Pakistan. Aquesta sí que és una altra de les raons per viatjar al Pakistan. Us ho asseguro

Són totalment segurs i fins i tot us topareu amb inesperades mesquites entre laberíntics carrerons. Us recomanaria molts, però qualsevol ciutat que aneu per petita que sigui els trobareu. A mi em van encantar els basars de Peshawar, Lahore i Karachi.

El que més m’ha agradat

Però quin és el principal valor i una de les raons per viatjar al Pakistan? L’hospitalitat.

Per mi, ha estat el punt més important de tots. L’hospitalitat, el gran valor que encapçala les raons per viatjar al Pakistan. Poc importa a quin racó del país us trobeu. El denominador comú és l’hospitalitat. La gent és molt receptiva amb l’estranger i intenta que us trobeu a gust on us trobeu. Els encanta que aprecieu el país. Us preguntaran molt sovint. Com et sembla Pakistan? Digueu-los coses bones del país i us els guanyareu

Veureu que la gent és molt natural i moltes vegades ni us cobraran per una samosa que voldràs provar d’una parada de carrer. Si penseu viatjar a Pakistan perquè us agrada conèixer gent, aquest és el vostre país. És molt fàcil interactuar al carrer, estacions i als trens. Sens dubte, l’hospitalitat és el gran valor d’aquest país.

Potser no és un país perfecte, però n’hi ha algun de perfecte? La premsa ja s’encarrega diàriament de parlar malament. Pregunteu als que han visitat l’Iran per exemple i les meravelles que expliquen després. Com a viatgers, i amb la nostra experiència, res no superarà les nostres vivències. Que no us ho expliquin, ni jo amb aquest post.

Josep Blanch

Autor: Josep Blanch

Més entrades

Més entrades