Published On: 12 de febrero de 2020|Categories: Actividades, Actos Culturales, Exposiciones, Exposiciones AFC|

 

C.Carbone-2

Puertas y ventanas es un proyecto fotográfico que nace con la idea de fundir, mediante la arquitectura y los colores, una sola imagen que nos lleva inequívocamente al estilo típico del Mediterráneo, donde el blanco es el protagonista indiscutible, color dominante, el único capaz de rechazar los rayos del sol. A compensar el dominio del blanco tenemos siempre el color que más que ningún otro evoca el mar que lo baña: el azul, representado con pintura, mayólica, cerámica, baldosas esmaltadas y decoradas a mano, que en sus variadas tonalidades se presta a romper la uniformidad de un fondo blanco. Que sea Grecia, España, Italia, o Malta, es indiferente, es el Mare Nostrum. A mis capturas fotográficas intento representar un territorio y una cultura, donde el espectador pueda reconocer e identificarse.

Autor: Claudio Carbone, presidente de La Associazione Culturale Colori Mediterránea de Salerno (Italia)

En el verano de 2018 realizaron una visita fotográfica en Barcelona y les acompañamos a visitar la ciudad. Finalizamos la visita en nuestra sede.

Josep Vicente

CALENDARIO Y  HORARIO

INAUGURACIÓN: viernes 13 de marzo a las 19.30 horas

FECHAS EXPOSICIÓN: 13/03/2020 al 31/03/2020

LUGAR: Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Sala Bruno Argemí

PRECIO: Entrada gratuita

 

C.Carbone-1

PUBLICADO EN PRENSA. DIARIO QUOTIDIANO DEL SUD

Les portes i finestres de Carbone

sobre el Mediterrani mar d’estimar

El Mediterrani mar marcadament humà, porta d’accés a pobles i gents units per cultures plurals i a la vegada pantone d’una gama cromàtica que uneix i identifica fins a confondre parets, edificis, guixos, marcs. “Portes i finestres del Mediterrani” és el títol de la mostra que el salernità Claudio Carbone presentarà a Catalunya, al cor del Barri Gòtic de Barcelona.

Operador turístic de professió però un gran apassionat de la fotografia i president de l’associazione culturale Colori mediterrani de Salerno. Carbone tindrà l’honor d’exposar les seves fotografies als prestigiosos espais de l’associació fotogràfica catalana més antiga: la sala “Bruno Argemí” de l’Associació Fotogràfica de Catalunya  al carrer del Duc 14, aprop de Plaça Catalunya.

La inauguració de la mostra de Carbone a la galeria de l’associació que té gairebé un segle de vida (va néixer l’any 1923) està programada per divendres 13 de març 2020.

La mostra, d’accés lliure, estarà oberta fins el 31 del mateix mes.

Com el títol deixa entendre, el de Carbone és un viatge pels marcs del Mare Nostrum, realitzat durant més de deu anys i marcat per etapes a Grècia, Espanya, Malta, Itàlia i les illes.

Volgudament a sota de cada fotografia no hi ha subtítol perquè un portal d’Ostuni podria portar a pensar que es tractés de la terra hel·lènica i a la inversa, un marc sicilià ens podria enviar a Espanya i igualment al contrari. És un joc d’ambigüitat, a subratllar com certament el mediterrani és un lloc comú de civilitzacions properes, malgrat la distància geogràfica. Les equivalències, per tant, no són només estètic/cromàtiques –encara que l’autor sigui bo a immortalitzar imatges marcadament icòniques i evocatives- sinó que remarquen la importància de cercar allò que uneix, d’obrir-se, en la perspectiva de una pàtria mediterrània comú. A atreure l’atenció trobem els colors ara pastís ara forts, nets, que retallen les formes i defineixen les arquitectures, els espais i la delimitació dels vuits, que estableixen confins celestes i terrens. Amb “Portes i finestres del Mediterrani”, Carbone “desenvolupa” –s’ha de dir- un projecte fotogràfic que sintetitza, mitjançant l’arquitectura i els colors, l’estil típic del Mediterrani.

El blanc és el protagonista indiscutible, color dominant, l’únic capaç de rebutjar els rajos del sol. A contrast de les nívies partitures encegadores, tenim el color que més que cap altre evoca el mar: el blau, expressat en pintura, majòlica, ceràmica, rajoles esmaltades i decorades a mà, persianes, portes, baranes, tanques. Un blau de mar i cel, absolutament pur que sembla remarcar qualsevol altre color i les formes arquitectòniques. “A les meves captures fotogràfiques intento representar un territori i una cultura, -afirma Claudio Carbone- on l’espectador les pugui reconèixer i identificarse. La resta no compta, és el contorno”. Per controlar la mostra, Carbone ha comptat amb l’ajuda d’un altre salernità, el fotògraf professional Ezno Figliolia que ha seleccionat les imatges, en un recorregut de gran impacte visual. Són trenta fotografies, de format 40×50.

El fullet de la mostra, tenint en compta les característiques territorials, s’ha imprès en tres llengües:        italià, espanyol i català.

Article del periodista Paolo Romano para al diari “Quotidiano del sud” – Traducció italià / català d’Alexandra Baeza.

Más Noticias

Más Noticias