Published On: 12 de febrer de 2020|Categories: Actes culturals, Activitats, Exposicions, Exposicions AFC|

C.Carbone-2

Portes i finestres és un projecte fotogràfic que neix amb l’idea de fondre, mitjançant l’arquitectura i els colors, una sola imatge que ens porta inequívocament al estil típic del Mediterrani, on el blanc és el protagonista indiscutible, color dominant, l’únic capaç de rebutjar els rajos del sol. A compensar el domini del blanc tenim sempre el color que més que cap altre evoca el mar que el banya: el blau, representat amb pintura, majòlica, ceràmica, rajoles esmaltades i decorades a mà, que en les seves variades tonalitats es presta a trencar la uniformitat d’un fons blanc. Que sigui Grècia, Espanya, Itàlia, o Malta, és indiferent, és el Mare Nostrum. A les meves captures fotogràfiques intento representar un territori i una cultura, on l’espectador els pugui reconèixer i identificar-se.

Autor: Claudio Carbone, president de L’Associazione Culturale Colori Mediterranei de Salerno (Italia)

A l’estiu del 2018 vàren fer una visita fotográfica a Barcelona i els vàrem acompanyar a visitar la ciutat. Vam finalitzar la visita a la nostra seu.

Josep Vicente

CALENDARI I  HORARI

INAUGURACIÓ: divendres 13 de març a les 19.30 hores

DATES EXPOSICIÓ: 13/03/2020 al 31/03/2020

LLOC: Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Sala Bruno Argemí

PREU: Entrada gratuïta

 

C.Carbone-1

PUBLICAT EN PREMSA. DIARI QUOTIDIANO DEL SUD

Les portes i finestres de Carbone

sobre el Mediterrani mar d’estimar

El Mediterrani mar marcadament humà, porta d’accés a pobles i gents units per cultures plurals i a la vegada pantone d’una gama cromàtica que uneix i identifica fins a confondre parets, edificis, guixos, marcs. “Portes i finestres del Mediterrani” és el títol de la mostra que el salernità Claudio Carbone presentarà a Catalunya, al cor del Barri Gòtic de Barcelona.

Operador turístic de professió però un gran apassionat de la fotografia i president de l’associazione culturale Colori mediterrani de Salerno. Carbone tindrà l’honor d’exposar les seves fotografies als prestigiosos espais de l’associació fotogràfica catalana més antiga: la sala “Bruno Argemí” de l’Associació Fotogràfica de Catalunya  al carrer del Duc 14, aprop de Plaça Catalunya.

La inauguració de la mostra de Carbone a la galeria de l’associació que té gairebé un segle de vida (va néixer l’any 1923) està programada per divendres 13 de març 2020.

La mostra, d’accés lliure, estarà oberta fins el 31 del mateix mes.

Com el títol deixa entendre, el de Carbone és un viatge pels marcs del Mare Nostrum, realitzat durant més de deu anys i marcat per etapes a Grècia, Espanya, Malta, Itàlia i les illes.

Volgudament a sota de cada fotografia no hi ha subtítol perquè un portal d’Ostuni podria portar a pensar que es tractés de la terra hel·lènica i a la inversa, un marc sicilià ens podria enviar a Espanya i igualment al contrari. És un joc d’ambigüitat, a subratllar com certament el mediterrani és un lloc comú de civilitzacions properes, malgrat la distància geogràfica. Les equivalències, per tant, no són només estètic/cromàtiques –encara que l’autor sigui bo a immortalitzar imatges marcadament icòniques i evocatives- sinó que remarquen la importància de cercar allò que uneix, d’obrir-se, en la perspectiva de una pàtria mediterrània comú. A atreure l’atenció trobem els colors ara pastís ara forts, nets, que retallen les formes i defineixen les arquitectures, els espais i la delimitació dels vuits, que estableixen confins celestes i terrens. Amb “Portes i finestres del Mediterrani”, Carbone “desenvolupa” –s’ha de dir- un projecte fotogràfic que sintetitza, mitjançant l’arquitectura i els colors, l’estil típic del Mediterrani.

El blanc és el protagonista indiscutible, color dominant, l’únic capaç de rebutjar els rajos del sol. A contrast de les nívies partitures encegadores, tenim el color que més que cap altre evoca el mar: el blau, expressat en pintura, majòlica, ceràmica, rajoles esmaltades i decorades a mà, persianes, portes, baranes, tanques. Un blau de mar i cel, absolutament pur que sembla remarcar qualsevol altre color i les formes arquitectòniques. “A les meves captures fotogràfiques intento representar un territori i una cultura, -afirma Claudio Carbone- on l’espectador les pugui reconèixer i identificarse. La resta no compta, és el contorno”. Per controlar la mostra, Carbone ha comptat amb l’ajuda d’un altre salernità, el fotògraf professional Ezno Figliolia que ha seleccionat les imatges, en un recorregut de gran impacte visual. Són trenta fotografies, de format 40×50.

El fullet de la mostra, tenint en compta les característiques territorials, s’ha imprès en tres llengües: italià, espanyol i català.

Article del periodista Paolo Romano para al diari “Quotidiano del sud” – Traducció italià / català d’Alexandra Baeza.

Més Noticies

Més Noticies