Published On: 24 de gener de 2022|Categories: Sortides Fotogràfiques|

Introducció

Coneixeu un dels millors indrets per practicar la fotografia d’aus a prop de Barcelona? A pocs minuts del centre de la nostre ciutat trobem els Espais Naturals del Delta del Llobregat, una meravella actualment sota l’amenaça de l’ampliació del Aeroport de Barcelona.

El Grup de Natura i Viatges de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya va organitzar una sortida fotogràfica a la zona del Remolar-Filipines el passat divendres 10 de desembre. Vols veure el resultat? Segueix llegint….

Quatre detalls tècnics

Per la fotografia d’aus, en general, es necessiten teleobjectius el mes llargs possible, al meix de 500 o 600mm i millor si es pot fer servir algun teleconvertidor per incrementar la distancia focal. Amb aquesta combinació es poden fer uns bons retrats, però la fotografia d’aus no es limita a fer retrats. Posar l’au en el seu entorn es una opció molt interessant, així com fotografiat estols d’aus en vol, entre d’altres.

La prova es que ens vam ajuntar un grup de vuit fotògrafs, amb material molt divers, teleobjectius molt potents, zooms versàtils mes senzills, i tot tipus de càmeres, i us puc dir que tothom va fer bones fotos.

En general vam fer servir el diafragma mes obert possible, velocitats ràpides (variant en funció si volíem fer vols o aus estàtiques) i el ISO en automàtic. Enfoc en continu i un grup petit de punts d’enfoc.

Què vam veure?

Hi han aus als aiguamolls a principis de desembre? Doncs sí, en hi han, no en grans quantitats ni varietats, però la natura sempre et regala alguna imatge diferent i impactant.

En entrar a l’aguait només hi havia un Corb marí gros (Phalacrocorax carbo), a sobre una illeta. En poca estona van començar a arribar més exemplars i es van anar ajuntant, donant-nos la oportunitat de fer fotos de vols i dels ocells amb les ales obertes per assecar-les.

De sobte va aparèixer un petit ocell que jo personalment no havia vist mai, el Cabussó coll-negre (Podiceps nigricollis). Malgrat el plomatge hivernal no es tan espectacular com l’estiuenc, es un ocell preciós, un xic mes gran que un cabusset, però amb un plomatge blanc i negre molt bonic i un espectacular ull vermell. Va estar amb nosaltres força estona i a una distància perfecta per fotografiar-lo.

El Cabusset (Tachybaptus ruficollis) també es va acompanyar i va fer unes passades molt properes per poder fer-li un bon retrat.

De cop van aparèixer una parella d’Anecs blancs (Tadorna tadorna) volant davant nostre i vam poder fer les fotos del vol i l’amaratge amb tot detall. També hem de mencionar un estol de Fredelugues (Vanellus vanellus) que van passar volant, un parell d’Estornells (Sturnus vulgaris) i algun ocell més petit de difícil identificació.

Les rapinyaires anaven volant de tant en tant per sobre nostre. Amb sort alguns vam poder fotografiar l’Arpella (Circus aeruginosus). El millor espectacle el va donar un Aligot comú (Buteo buteo) quan va venir volant i devant nostre es va llençar a per una petita presa que hi havia entre el canyís. Es va estar una bona estona a terra mig amagat i encara vam poder fer les fotos en vol quan va sortir.

Conclusió

Es pot gaudir de la natura a prop de Barcelona i al mateix temps gaudir de la nostre afició i compartir-la amb els companys. Va ser un matí ben aprofitat i que segur que repetirem en altres èpoques de l’any per poder observar (i fotografiar, per descomptat) altres especies.

Com tots sabem aquesta disciplina requereix de molta paciència i grans dosi de perseverança per tal de obtenir resultats.

Antoni Torres Bargalló

Algunes Fotografies d0aus d’aquell dia.

Autor: Toni Torres

Més entrades

Més entrades