Introducció
El cementiri de Sant Andreu és un dels llocs interessants per a fotografiar a Barcelona. En aquest breu post t’explicaré una mica d’història, què pots trobar i algunes fotos que pots obtenir en aquest màgic lloc.
On està
Es troba en el districte de Nou Barris, entre els carrers Garrofers, Escultor Ordóñez, Pintor Alsamora i l’avinguda de Rio de Janeiro de Barcelona. L’entrada principal és pel carrer Garrofers 35. Hi ha un pàrquing molt gran que permet aparcar còmodament.
Té una estació de Renfe a uns cinc-cents metres i la L1 i L4 del metre tenen parades també a pocs centenars de passos.
Una mica d’història
El poble de Sant Andreu del Palomar té una antiguitat de mes de 1000 anys. El primer document escrit que es conserva i que fa referència a aquest poble és de l’any 992.
El cementiri original datat en l’Edat mitjana estava construït dins del municipi i al costat de l’església de *Sant Andreu del Palomar com era preceptiu llavors.
En 1837 i motivat pel creixement del municipi es decideix derrocar l’església i el cementiri, construir una església major en l’espai ocupat per tots dos recintes i traslladar el nou cementiri fora del nucli urbà en un espai a resguard de riuades.
En 1897, Barcelona va absorbir el municipi de Sant Andreu i el seu cementiri va passar a ser el tercer de Barcelona.
Què et trobaràs
El cementiri acull panteons i sepulcres modernistes d’importants famílies burgeses de *Sant Andreu. També trobaràs mostres de tombes neogòtiques, romàniques, etc.
En finalitzar la Guerra Civil es crea el panteó per als soldats catalans de l’exèrcit d’Urgell, pertanyent al bàndol franquista, que consta d’un altar i una creu al fons, amb baranes laterals i dues criptes amb nínxols a cada costat d’un camí, envoltats per una reixa de ferro, custodiat per l’escultura d’un soldat.
El monument tenia diversos símbols franquistes que van ser vandalitzats i retirats en 2007 per part de l’ajuntament.
El 1951 la comunitat israelita de Barcelona va obtenir la cessió d’un terreny dins del cementiri per als seus enterraments convertint a aquest en dels pocs que acull difunts de tres religions diferents: catòlica, protestant i mongeta.
Una de les tombes més visitades és la del capellà Francesc Pla, conegut com el Santet de Sant Andreu al qual se li atribueixen alguns miracles.
La soprano Montserrat Caballé està enterrada al costat dels seus pares en una tomba poc coneguda i visitada.
La visita
Fa uns dies, Anna Barnés va organitzar una sortida i uns quants socis vam tenir l’oportunitat de conèixer aquest magnífic recinte. A la galeria d’aquesta plana trobaràs algunes de les fotos que vam poder fer.
T’agradaria participar en sortides com aquesta ? ho tens molt fàcil, fes-te soci de l’AFC.
Comunicació