Published On: 25 de juliol de 2022|Categories: Llibres Adquirits|

Una lectura per aquest estiu

Títol: “LA CÁMARA LÚCIDA. Nota sobre la fotografía”. (10ª Edición)
Autor: Roland Barthes
Editorial: Paidos Comunicación
ISBN: 84-7509-621-2

Aquests dies, la bústia d’entrada del nostre correu electrònic, el Whatsapp o el Facebook, s’omple de propostes i de llistes de llibres per llegir durant l’estiu.

Llistes moltes vegades massa extenses, de llibres descatalogats o fora de l’abast de la nostra butxaca.

Per no atabalar-te jo et faré una sola proposta. Abans però, us haig de dir que no és un fotollibre, ni un llibre amb fotografies espectaculars de llocs enlluernadors. Tampoc és un llibre sobre tècnica fotogràfica o sobre programes d’edició. L’autor no és un fotògraf.

Segur que ara pensaràs, doncs si que m’has motivat a llegir-lo!

T’ho explico.

Roland Barthes (Cherburgo, 1915 – París 1980). Crític, teòric literari, semiòleg, filòsof estructuralista francès, que va escriure sobre crítica literària, lingüística, filosofia del llenguatge, els signes, els símbols i la fotografia.

Un bon dia es va plantejar què tenia la fotografia que no tingués cap altra de les expressions artístiques com ara la pintura, el cine. Perquè hi ha coses que només pot dir una fotografia.

Amb aquest repte com a punt de partida, Barthes farà que l’acompanyem en el viatge on ens presentarà les seves reflexions i les conclusions a les que arriba i que no ens deixaran indiferents.

A tall d’exemple, ens definirà el “punctum” com la punxada que travessa el cor del receptor al veure una imatge, que remet a memòries, persones o emocions passades.

Un llibre curt que demana una lectura reposada i reflexiva que segur, com em va passar a mi quan el vaig llegir, ens farà percebre la Fotografia i el “fet fotogràfic” d’una manera diferent.

Segur que en un futur tornarem a agafar-lo per rellegir algun capítol.

Espero que us agradi i que us aporti valor fotogràfic.

Fins al proper article.

Francesc Soldevila.
Mirar, veure, sentir, compartir.

Roland Barthes

Més entrades

Més entrades