Published On: 13 de juliol de 2022|Categories: Exposicions|

Introducció

Avui us faig arribar una nova ressenya, però aquesta vegada l’exposició que he visitat no és de fotografia, es de William Turner.

Penso que podem aprendre molt del grans artistes, sobre tot de la pintura: com tracten la llum, la perspectiva, els plans. De fet, la fotografia va començar volent “imitar” la pintura.

L’exposició de William Turner

Fins l’11 de setembre el MNAC ens ofereix aquesta magnífica exposició del pintor romàntic anglès JOSEPH MALLORD WILLIAM TURNER (1775-1851), l’artista que va elevar a “gran art” el gènere del paisatge. Turner tenia un gran domini de la llum, el color i l’atmosfera. Elements que tots nosaltres tenim en compte a l’hora de fer les fotos.

Organitzada en col·laboració amb la Tate de Londres, és la primera vegada que podem veure un centenar d’obres que ens mostren el procés creatiu de l’artista, que s’inspira en els seus viatges per la Gran Bretanya i Europa.

Basant-se en els estudis de les teories del color d’Isaac Newton (1643-1727) i Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), Turner considerava que la llum i la foscor eren valors visuals i emocionals iguals en l’art i la natura.

La sublimitat de la llum no podia existir sense la sublimitat de la foscor, i sovint les juxtaposava totes dues per crear un impacte més gran.

William Turner emprava els colors blanc o negre en les seves formes pures amb moderació, i els reservava sobretot per a l’èmfasi emocional i visual.

Una mescla de colors de tot l’espectre, des del delicats i brillants fins als foscos, li proporcionava els efectes de color, llum i foscor que pretenia aconseguir.

Turner percebia les seves composicions pintoresques com entrellaçaments de llum i foscor. Des de les primeres etapes de la carrera de Turner, la sublimitat de la foscor es representa en forma d’ominosos núvols de tempesta i aigües negres de tinta.

Visiteu l’exposició de William Turner

Espero que aquest text sigui inspirador i que visiteu l’exposició que us proposo amb una mirada fotogràfica.

 Francesc Soldevila
Vocalia de Cultura
Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

Foto de Francesc Soldevila

Més entrades

Més entrades