Published On: 22 de desembre de 2021|Categories: Actes socials|

T’explico de quin tresor fotogràfic et parlaré …

En aquest article descobriràs un gran tresor fotogràfic d’un fotògraf que probablement no coneixes i que de ben  segur et sorprendrà.

Es un soci de l’Agrupació que ens ha fet la donació de les fotos de la seva vida. Sens  dubte és un tresor fotogràfic que t’agradarà conèixer.

Acompanya’m en la visita que ens va fer i de ben segur quedaràs gratament sorprès.

La visita

El passat 21 de juliol a les 11h vaig anar a l’AFC molt ben acompanyada, amb l’amic i soci des  de 1959, en Josep M. Roig.

Tan sols entrar i seguint el ritual vaig encendre els llums, vam signar i ens vam impregnar les  mans amb el líquid hidroalcohòlic que hi havia al damunt de la tauleta d’entrada.

A continuació vam iniciar una passejada per les diferents sales amb una actitud lenta i  observadora. Tenia molt interès a mostrar-li a en Josep Mª la renovació i remodelació de les  diferents estances de l’entitat que ens permet exposar millor els nostres tresors fotogràfics que  son, sens dubte, una mostra increïble de l’historia de la fotografia dels darrers cent anys.

El seu somriure va mostrar clarament una valoració positiva.

En arribar a la sala Bruno Argemí vam contemplar les fotografies de socis i sòcies que estaven  penjades a la paret des del 12 de juny, dia de portes obertes.

Es va aturar davant d’una fotografia que va reconèixer seva, la d’una gitana envoltada de gent i  llegint les cartes. Tot satisfet em va explicar que l’havia captat a les barraques de Can Valero de  Montjuïc on a vegades hi anava amb companys de l’AFC, i que quan va veure l’escena va  aixecar els braços amb la seva Rolleiflex i la va orientar al centre d’atenció, i amb aquest picat  fotogràfic va captar la imatge  desitjada.

La donació d’un gran tresor fotogràfic.

Després ens vam asseure i li vaig mostrar les fitxes de l’inventari de tota la seva donació,  diferenciant si són de color, blanc i negre, positius, negatius, contactes… també les mides i la  quantitat.

Una donació esplèndida de temàtica molt diversa realitzada entre els anys 1959 al 2009, on  hem vist “el seu poble de Sarrià” i el de Beseit, escenes familiars, gent del carrer, interior de  l’empresa, i de viatges, molts viatges….

Per altra banda cal donar molta importància a una maleta que conté els cursos de Formació  que va impartir a l’AFC diversos anys, son 10 lliçons sobre composició, cadascuna  acompanyada de text i fotografies de gran format.

Quan va veure el seu material endreçat a l’armari el va deixar sorprès que hi hagués tant embalum.

Conclusió

És impossible reflectir la magnitud i qualitat de l’obra del nostre amic i soci de l’Agrupació  Josep Mª Roig.

Un llegat de més de 30.000 imatges entre negatius, contactes i positius no es pot resumir en unes poques línies per això t’he  volgut transmetre l’emoció que vaig sentir durant la seva visita i et convido coneixer aquest gran tresor fotogràfic perquè tu també  tinguis l’oportunitat de gaudir-ne tan com he pogut fer jo mateixa.

Et deixo algunes imatges de la visita.

Francesca Portolés.

Gitanes a Can Valero – Josep Mª Roig

Més entrades

Més entrades