Published On: 4 de febrer de 2022|Categories: Sortides Fotogràfiques|

El 16 de febrer del 2017, l’Estat Islàmic de l’Iraq es va atribuir la responsabilitat d’un atac suïcida al santuari de Lal Shahbaz Qalandar a Sehwan Sharif, durant la celebració del Dhamaal, amb el tràgic balanç de 88 persones mortes. El pitjor atemptat del Pakistan des del 2014.

L’endemà al matí, el cuidador del santuari va continuar amb la tradició diària de tocar la campana del santuari a les 3:30 de la matinada i va prometre desafiant que no es deixaria intimidar pels terroristes. El Dhamaal del santuari, o cerimònia de dansa meditativa, es va reprendre la nit següent a l’atac.

Però, què simbolitza aquest santuari?…. Lal Shahbaz Qalandar va ser un sant, filòsof i poeta sufí que va predicar l’amor i la tolerància envers les persones de totes les religions, independentment de la seva ètnia, credo, gènere o casta. Just al contrari del que predica aquest Islam radical, és a dir, la intolerància i l’odi.

La seva vida va ser un testimoni d’unes paraules del poeta sufí Rumi del segle XIII: La mesquita que es construeix als cors dels sants és lloc d’adoració per a tothom, perquè Déu hi te la seva morada.

I és per això que milers de devots de tot Pakistan, de tots els orígens religiosos: sunnites, xiïtes, hindús, cristians, sikhs, parsis vénen a rendir homenatge al santuari de Qalandar tots els dijous i participen en el Dhamaal, dansa devocional extàtica. Jo, en el meu viatge a Pakistan hi vaig ser-hi i vaig ser rebut com un més, és més, malgrat el meu origen occidental em van tractar amb el major respecte i com a deferència em van donar un lloc de privilegi per gaudir del dhamaal.

L’Urs de Qalandar, és el dia en que es celebra l’aniversari de la seva mort, per al nostre calendari és una data variable (l’any passat va ser el 2 d’abril) ja que es regeix pel calendari islàmic Hijri, i aquest dia, el santuari atrau més de mig milió de pelegrins de tot Pakistan, cosa que fa que aquest lloc sigui únic de qualsevol altre santuari o mesquita i és que cap devot està compartimentat en cap religió en particular. No hi ha etiquetes. És un espai on s’hi abracen diferents identitats religioses.

La història ens hauria de recordar que l’expansió de l’Islam als seus inicis no va ser deguda a la invasió dels exèrcits musulmans, sinó principalment a la tremenda influència dels místics de l’Islam, l’esperit tolerant i pluralista dels sufís.

Cada vegada que hi ha un atac terrorista al món occidental, el món sencer està alarmat, devastat, amb por i adoptant mesures de seguretat extremes. Però, amb números a la mà, els musulmans són, de fet, les víctimes més nombroses del terrorisme islàmic.

L’atac a Lal Shahbaz Qalandar va demostrar una vegada més que els militants radicals consideren l’islam pluralista (coexistència pacífica i tolerància mútua) una amenaça per a la seva pròpia cosmovisió i versió de l’islam i només els podrem vèncer com el cuidador del santuari tocant les campanes a les 3:30 de la matinada i sense doblegar-nos els seus ideals.

Josep Blanch

Foto: Josep Blanch

Més entrades

Més entrades