Published On: 8 de febrer de 2022|Categories: Actes culturals|

Visita a l’Exposició de Joan Fontcuberta “Monstres”

El passat 13 de gener, un grup de 10 persones sòcies de l’Agrupació vam fer la visita guiada a l’exposició de Joan Fontcuberta “Mostres”.

 “El vell món està morint. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur neixen els monstres.”

Aquesta frase d’Antonio Gramsci, li serveix a Fontcuberta com a punt de partida i fil conductor d’aquesta exposició-assaig exposada al Museu de Can Framis de la Fundació Vila Casas.

Poques presentacions necessita Joan Fontcuberta: Fotògraf, assagista, docent, agitador. En fi una persona inquieta i multi faceta, que sempre ens sorprèn amb les seves posades en escena i en les seves reflexions que traspassen l’àmbit merament fotogràfica, per sacsejar les nostres ments i les nostres consciències.

Aquesta exposició no deixa indiferent a ningú i l’espectador surt d’ella fent-se moltes preguntes.

Fontcuberta ens diu:

“Entre la mirada crítica i el concepte, entre la poètica i l’humor, intento que les imatges deixin de ser un territori inhòspit: si el precepte goyesc establia que el somni de la raó produeix monstres, cal assumir el deure de revertir-lo i fer que el somni dels monstres produeixi raó. En definitiva, provo de domar els monstres.”

L’exposició s’estructura en diverses sales o compartiments on Fontcuberta ens va desenvolupant les seves teories. Cal estar atent a les explicacions del guia o llegir atentament els texts que acompanyen cada apartat o tema, per poder gaudir plenament de la mostra.

Vam veure “Botswana Safari”, “Fahrenheit 451”, Trauma I”, “Trauma II”, “Gastropoda”, “Frenografies: Atles visual de la follia”, “Beautiful Agony”, “Trajectòria”.

A cada sala ens va anar sorprenent amb fotos, muntatges, vídeos, etc.

Una exposició diferent que s’allunya del classicisme fotogràfic i que com hem dit, qüestiona molts plantejaments i ens ajuda a tenir una mirada crítica.

Esperem que en la propera visita també tu ens acompanyis.

Fins a les hores, rep una cordial salutació

Francesc Soldevila

Vocalia de Cultura

Foto: Francesc Soldevila

Més entrades

Més entrades