Published On: 4 d'abril de 2022|Categories: Actes culturals|

LLOC: MUSEU D´HISTÒRIA DE CATALUNYA.

DATA: 31 DE MARÇ 2022

El passat 31 de març una vintena de sòcies i socis de l’Agrupació ens vam acostar al Museu d’Història de Catalunya disposats a gaudir de l’exposició “Els Català, fotògrafs d’un segle”. No va ser una visita com les que es fan diàriament al Museu. Aquesta vegada l’Andreu Català-Roca, fill d’en Francesc Català-Roca, va ser el nostre amfitrió i ens va anar explicant els diferents espais i ambients que conforme el fil de la mostra, complementant les explicacions amb les seves pròpies vivències i un bon grapat d’anècdotes que van donar un plus a la visita. Gràcies a les gestions d’en Pere Puigdollers, el nostre President, van tenir aquest privilegi.

Així doncs vam començar la visita. No és d’estranyar que fóssim el grup més nodrit de les visites que hem organitzat a l’Agrupació.

L’any 1839 es va presentar el daguerreotip, que plasmava una imatge sobre una placa de coure i no se’n podien fer còpies. L’any 1880 es va imprimir per primera vegada una fotografia de qual es podien obtenir diverses còpies. De l’any 1909 al 2009, tres membres de la família Català es dediquen a la fotografia. Són Pere Català i Pic (1889-1971), els seus fills, Francesc Català-Roca (1922-1998) i Pere Català i Roca (1923-2009). La seva filla Maria Àurea (1920-1993) va treballar amb ells tres, retocant les seves fotografies . Les seves fotografies són un testimoni important dels moviments artístics i culturals del segle XX i de la història del nostre país. Aquesta exposició ens permet conèixer la seva extensa obra, màxims exponents de la fotografia a Catalunya.

Nascuts a Valls, l’any 1931 es van traslladar a Barcelona, on Pere Català Pic obre on estudi fotogràfic dedicat a la fotografia publicitària. Tot i que no an poder acabar els seus estudis de fotografia, van continuar treballant i amb moltes ganes d’aprendre es van convertir en uns grans fotògrafs, estimonis, i a vegades protagonistes, dels fets més rellevants del segle XX.

Les imatges de l’exposició s’han organitzat en sis espais

ON? el lloc on es capta la imatges: el camp de batalla, la ciutat, un paisatge… Tota fotografia té un lloc, a vegades protagonista de la fotografia, defineix l’entorn que l’envolta i li dona sentit.

QUAN? el moment en que es prem el disparador. Ens transporta al moment en què es va capturar aquella imatge, resisteix el pas del temps i perdura fins als nostres dies i més enllà.

QUÈ? Els avenços tècnics fan que els fotògrafs puguin sortir al carrer amb les càmeres i captar què fa la gent i tot el que passa al seu voltant. Els Català els interessa l’activitat humana. Les persones són les protagonistes de les fotografies.

QUI? El retrat reprodueix una persona. Pot ser una fotografia, una pintura, una escultura. Al llarga de la història ha evolucionat, deixant de ser una cosa elitista i es van obrir a les classes populars.

PER QUÈ I PER A QUÈ? Pere Català i Pic també escrivia articles per a revistes de fotografia. En els seus articles apareixen, per primera vegada, les paraules fototècnica i fototècnic: el professional que té coneixements de fotografia i també sap unir en una mateixa obra fotografia, tipografia, art, anagrames, logotips.

COM? les obres ens mostren la voluntat d’investigar, experimentar i descobrir maneres noves d’expressar-se, com fer fotos des de punts de vista originals o aïllar personatges. Metamorfosi. Autoretrat. Fotomuntatge. Contrallum. Pla contrapicat. Pla picat. Solarització. Moviment. Tríptic. Exposició perllongada, múltiple. Fotografims.

La visita va ser un èxit de participació i un goig per les explicacions de l’Andreu Català.

Després vam poder passejar lliurement per les sales i acabar de gaudir de les imatges de a família Català-Roca.

Us esperem a la propera visita.

Salutacions

Francesc Soldevila

Vocalia de Cultura- AFC

Francesc Soldevila

Més entrades

Més entrades