PLACES EXHAURIDES! OBRIM LLISTA D’ESPERA

LLOC

KBr Fundació MAPFRE.  Av. Litoral 30 (Torre Mapfre)

DATA PREVISTA

Dijous 29 d’abril de 2021 a les 11.00 h.

PUNT DE TROBADA

A l’exterior de l’entrada

COM ARRIBAR-HI:

Autobusos H16, 59 i 47 – Metro L4 estació Ciutadella

HORA DE TROBADA

A les 10.45 h.

PREU i AFORAMENT

Com a conseqüència de la situació de la COVID-19 les visites estan limitades a un màxim de sis persones, que hauran d’assumir el cost de la visita guiada de 70,- euros (el preu de l’entrada és gratuït pels socis de l’AFC). És a dir 12,- € per persona.
Les reserves es faran per ordre d’arribada. Si hi ha força gent interessada, podrem plantejar-nos una segona visita en les mateixes condicions.

INSCRIPCIÓ

Envia correu a  visites@afc.cat vindicant el nom i el número de soci. Donat l’aforament reduït, es realitzarà per rigorós ordre d’inscripció.

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT

VISITA A DUES EXPOSICIONS:

CLAUDIA ANDUJAR
Amb un recorregut expositiu organitzat en vuit seccions, l’exposició aplega al voltant de dues-centes setanta fotografies i una sèrie de dibuixos fets per membres dels ianomani, juntament amb llibres, projeccions audiovisuals i documents que exploren l’extraordinària contribució de l’artista al mitjà.
La mostra ha estat comissariada per Thyago Nogueira, coordinador de fotografia contemporània de l’Instituto Moreira Salles, del Brasil, institució amb la col·laboració de la qual s’ha pogut organitzar aquesta exposició.
En la proposta fotogràfica de Claudia Andujar, la intimitat que és capaç de generar amb els subjectes i els motius representats es combina amb el recurs freqüent a un llenguatge experimental, cosa que genera una singular trobada entre art i activisme que, des de fa anys, és objecte d’un ampli reconeixement internacional.
Andujar va travar coneixement amb els ianomanis el 1971. Quan al cap de ben poc temps va començar l’explotació incontrolada dels recursos amazònics, decideix posar les seves imatges al servei de la defensa dels drets culturals i territorials de la comunitat ianomami. Aquest compromís, incansable des de llavors, per a ella no només és un instrument de lluita amb el qual fer front a una injustícia, sinó també una manera d’esclarir les seves pròpies interrogacions existencials: Estic connectada amb el poble indígena, amb la terra, amb una lluita essencial. Tot això em commou profundament. Tot sembla necessari. […] Potser sempre vaig buscar la raó de la vida en aquesta essencialitat. I per això vaig arribar a la selva amazònica, de manera instintiva, mentre em buscava a mi mateixa.
Com a ella, i com tota veritable creació cultural, les imatges dels ianomamis ens faran mirar en el nostre interior.

LA MIRADA CAPTIVA
El fons de daguerrotips del CRDI (Centre de Recerca i Difusió de la Imatge) de Girona ofereix, per l’amplitud i la rellevància de les seves peces, una panoràmica suggestiva d’un període que va marcar decisivament la nostra relació amb la imatge fotogràfica. Dividida en tres seccions —“La cambra obscura”, “Louis Jacques Mandé Daguerre” i “La col·lecció”–, l’exposició es completa amb una interessant selecció de l’instrumental associat a la tècnica del daguerrotip, procedent del Museu del CinemaCol·lecció Tomàs Mallol de Girona.

Aquesta mostra inaugura una de les noves línies de programació que Fundación MAPFRE ha iniciat a Barcelona, la col·laboració regular amb institucions catalanes per contribuir a la difusió del ric patrimoni fotogràfic que custodien moltes d’aquestes institucions.
Quan amb prou feines la fotografia donava els seus primers passos, el daguerrotip va posar de manifest aquesta dimensió.

Més informació a Kbr Fundación Mapfre

Francesc Soldevila

Foto: Claudia Andujar

29/04/2021
11:00 — 23:45 (12h 45′)

KBr Fundació Mapfre