Josep Masalles Romàn 

Conferència sobre Astrofotografia

Aquest dimecres 28 d’abril comptarem amb un convidat especial, en Josep Masalles Romàn, que ens farà una conferència sobre Astrofotografia.

Qui és el nostre convidat?

Josep Masalles Román és Enginyer Industrial i Llicenciat en Ciències Físiques (especialitat en Astronomia i Astrofísica). Ha treballat els últims 20 anys en la formació de professorat a la Universitat Autònoma de Barcelona i a les Aules d’Extensió Universitària. És aficionat a la fotografia i a la Astrofotografia en les seves diferents facetes. Ha realitzat nombroses expedicions per observar Eclipsis de Sol i Aurores boreals. També és aficionat a viatjar i realitzar fotografia de viatges i de naturalesa. Mostra algunes de les seves fotos a Internet a través d’Instagram @josepmasalles i dels seus blocs:

d’Astronomia

http://astronomia.josepmasalles.cat

i de fotografia

http://fotografia.josepmasalles.cat

http://fotos.josepmasalles.cat

De què ens parlarà?

Miscel·lània astrofotogràfica

(Algunes fotografies i algunes tècniques astrofotogràfiques)

La Natura en el nostre planeta ens presenta llocs de gran bellesa i fenòmens espectaculars que són apreciats per tothom. Menys coneguda per la majoria de la població, majoritàriament urbana, és la bellesa del Cosmos. La Lluna, els planetes, els cometes, les nebuloses, les galàxies, etc. són d’una gran bellesa. I també ho són fenòmens astronòmics que podem observar com els eclipsis, els trànsits, les ocultacions, les sortides i postes de Sol o de Lluna, la Via Làctia, etc.

L’Astrofotografia comporta una sèrie molt variada de tècniques fotogràfiques i d’instrumental depenent dels astres que es vulguin fotografiar. Així per exemple, si volem fotografiar planetes com Júpiter, Saturn o Mart necessitarem utilitzar telescopis de focal llarga. En canvi, si fotografiem objectes de cel profund com nebuloses o galàxies convindrà utilitzar telescopis de focal més curta però molt lluminosos o teleobjectius fotogràfics. Per a Aurores boreals o la Via Làctia ens interessarà utilitzar un gran angular el més lluminós possible. En el cas de voler fotografiar l’activitat del Sol utilitzarem telescopis i filtres adequats. Per a la Lluna pot utilitzar-se un petit telescopi o fins i tot teleobjectius fotogràfics, però si volem plasmar els seus detalls necessitarem més distància focal. En definitiva, per a cada objecte celeste i per a cada esdeveniment serà necessari un instrumental determinat i unes tècniques adequades. Com en molts altres camps, l’Astrofotografia requereix material i tècnica però no és molt complexa. El més important és tenir coneixement de l’objecte celeste i/o de l’efemèride astronòmica en qüestió i, per sobre de tot, un cel en condicions i el menys afectat de contaminació lumínica que pugui trobar-se.

Aquest és el principal problema de l’Astrofotografia nocturna. En el cas del Sol i també de la Lluna o els planetes, no presenta tant problema.

A la xerrada presentarem i comentarem algunes tècniques astrofotogràfiques i les exemplificarem amb fotografies de diferents objectes i esdeveniments.

A la pàgina http://astronomia.josepmasalles.cat podeu trobar diferents apartats classificats segons l’astre fotografiat o de l’esdeveniment astronòmic de que es tracti.

Compartim l’art de la fotografia!

Us hi esperem!

28/04/2021
19:00 — 21:00 (2h)

Modalitat Online

Toni Torres