Published On: 2 de desembre de 2023|Categories: Centenari, Exposicions AFC|

El Port de Barcelona i l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya inauguren una mostra amb quaranta fotografies dels darrers 170 anys amb el port com protagonista.

L’exposició combina fotografies artístiques, documentals i tècniques per reflexionar sobre com l’obra dels fotògrafs ajuda a comprendre el passat i l’evolució del Port de Barcelona.

El Port de Barcelona i l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC) han inaugurat avui una exposició que posa en valor el Port com a protagonista i font d’inspiració per a fotògrafs. La mostra, titulada Port i Fotografia, està formada per quaranta reproduccions de fotografies tant de fotògrafs de reconegut prestigi com d’aficionats, abastant des de les primeres fotografies realitzades a Barcelona a mitjans del segle XIX fins a treballs de principis del XXI.

L’exposició, que es pot visitar a la seu de l’AFC a Barcelona (Carrer del Duc, 14) fins al 10 de gener, clausura el cicle d’exposicions organitzat amb motiu del centenari de l’entitat. Comisariada per Joan Alemany, combina les diverses intencionalitats que fotògrafs de diferents èpoques han plasmat en les seves fotografies. Això engloba la perspectiva més documental, incloent les primeres albúmines capturades pels grans estudis fotogràfics de la ciutat de mitjans del segle XIX fins a imatges de fotoperiodistes de La Vanguardia de mitjans del segle XX ,passant pels primers reportatges que Federic Ballell va fer entre 1909 i 1912 per a revistes il·lustrades i que es conserven a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La mostra també inclou una desena de fotografies de socis de l’AFC, des dels primers anys de l’entitat fins a l’actualitat.

La mostra, però, també tracta la vessant més artística de la fotografia al port. És en aquest àmbit en el que el departament de Patrimoni del Port de Barcelona aporta una mostra de la seva col·lecció, amb l’exposició de 10 fotografies del projecte Porta d’Aigua encarregades l’any 1989 a una desena de fotògrafs de primer nivell per plasmar les seves perspectives sobre el Port de Barcelona. Artistes com Joan Fontcuberta, Manel Esclusa, Pere Formiguera o Humberto Rivas, entre d’altres, van captar fins a un centenar d’instantànies del port just abans de la gran transformació que arribaria amb la darrera dècada del segle XX.

Finalment, els organitzadors de l’exposició tampoc han volgut deixar de banda una tipologia de fotografies molt habituals en un àmbit com el portuari, les d’intencionalitat tècnica. Així, una quarantena de fotografies tècniques d’edificis, espais portuaris i àmbits de relació entre el port i la ciutat es projecten en una pantalla que complementa l’exposició.

“Poder organitzar exposicions amb entitat centenàries com l’AFC combinant el seu arxiu amb el nostre, sempre amb el Port de Barcelona com a protagonista de les fotografies, posa de relleu el valor que un espai com el port té per als artistes”, ha apuntat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, en l’acte d’inauguració. “Amb mostres com la que presentem avui, refermem el compromís del Port de Barcelona amb l’impuls de la cultura i la creació artística, un compromís que portem al nostre ADN des de fa dècades”, ha afegit.

Per la seva part, el president de l’AFC, Pere Puigdollers, ha destacat que “la col·lecció mostra la difusa línia de separació entre obra artística i documental i, també, com algunes obres han esdevingut elements històrics importants que ajuden a comprendre el passat i l’evolució del port fins al present”. Així mateix, ha senyalat el fet que la mostra serveix alhora de cloenda dels actes del centenari de l’AFC, un any que “de ben segur ha servit per donar a conèixer l’agrupació i l’obra dels seus socis”.

El comissari de l’exposició, Joan Alemany, ha destacat que, des dels mateixos inicis de la fotografia a Catalunya a finals de la dècada del 1830, “el Port de Barcelona ha estat un punt d’interès molt important per als fotògrafs”. Per a Alemany, la selecció de fotografies que recull la mostra en són la millor prova, aportant una “voluntat reflexiva sobre la permeabilitat de les fronteres entre la fotografia artística i documental”.

FOTO: D’esquerra a dreta, Joan Alemany, comissari de l’exposició, Lluis Salvadó, president del Port de Barcelona i Pere Puigdollers, president de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

© Port de Barcelona

Departament de Comunicació

Gabinet de premsa

Més entrades

Més entrades