Exposició d’Eugeni Forcano a la Factoria Social de Terrassa
LaFact de Terrassa
Rambla d’Egara 340
08221 Terrassa
Del 8 de setembre al 30 d’octubre
EUGENI FORCANO: Des dels orígens
“Per mi la fotografia ha estat un camí d‘emocions i de sentiments, de realitats i de somnis, i també d‘utopies. El reportatge ha fet possible que m‘acostés a la gent sense veu i la descobrís, que és una de les aventures més apassionants”.
Podem afirmar que Eugeni Forcano és un dels grans mestres de la fotografia del segle XX al nostre país. La seva exhaustiva i brillant trajectòria ha estat premiada amb nombrosos reconeixements: Premi Ciutat de Barcelona de fotografia en blanc i negre (1963) i color (1976), Artista FIAP (Federació Internacional d’Art Fotogràfic) (Berna, 1978), fins a arribar a la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2012) i al Premio Nacional de Fotografía del Ministerio de Cultura (2012).
L‘inici de la carrera professional d‘Eugeni Forcano ve marcada pel setmanari Destino. El seu èxit va ser gairebé immediat. Ràpidament li van oferir treballar per altres editorials com Seix i Barral Publicitat, Editorial Aymà, Revista Don i com a fotògraf publicitari i de moda. Amb Destino va publicar els llibres Barcelona (1964), amb 500 fotografies i textos de Carles Soldevila; i Festa Major (1969) amb textos de Josep Maria Espinàs.
El 1962 va participar, juntament amb altres 10 fotògrafs, en l’encàrrec del Comissariat General de Turisme Francès a viatjar a París, que serviria per organitzar l‘exposició col·lectiva Onze fotògrafs a París que es va presentar a París, Barcelona i Madrid. El 1967 va realitzar un reportatge sobre en Josep Pla amb motiu del seu 70è aniversari.
Pla sentia gran admiració per les fotografies d‘Eugeni Forcano des que va il·lustrar el seu l‘article Passeig per Banyoles en dia de mercat: “En aquestes fotografies hi ha una cosa que m’ha impressionat vivament, i és que només cal mirar-les un moment per endevinar –segons el meu entendre- amb gran exactitud, els diàlegs que les figures han entaulat”. En les seves fotografies trobem una barreja de denúncia social, tendresa, compassió, però també vitalisme i un notable sentit de l‘humor.
L‘exposició que presentem a LaFACT inclou 80 fotografies d‘Eugeni Forcano, entre les quals trobarem algunes de les seves més icòniques imatges com a Mirada insondable, Fantasmagoria, Pota que vol tocar cama, El meu colom de la Pau, però també fotografies fins ara inèdites que va realitzar durant la seva infància i joventut a Canet de Mar.
Encara que Forcano considerava que “es va fer fotògraf professional als 34 anys”, la seva vocació li va arribar molt precoçment, quan era nen, en fer les seves primeres fotografies als amics de l‘escola amb la càmera de fusta de la seva mare. El seu interès per la fotografia el va portar a muntar el seu propi estudi de fotografia a Canet de Mar i a fer-se soci de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya el 1949.
Les fotografies pertanyen totes a l’arxiu de l’autor i han estat triades en col·laboració entre Josep Maria Forcano, fill de l’autor, Josep Guindo Soldevila, amic personal de Forcano i administrador del seu arxiu, i Laura Terré, historiadora de la fotografia.
Nota: aquest text correspon al fulletó de presentació de l’exposició
Terrassa
Josep Guindo