ELS RECINTES FUNERARIS DE LA CIUTAT

Cementiri de Sant Andreu, el segon més antic de Barcelona

DATA: dijous 24 de març del 2022

PUNT DE TROBADA: entrada principal Carrer dels Garrofers, 35,  08016 Barcelona

HORA:  10.00h

TRANSPORTS: Autobusos: H4, H6,  V27, V29, 11, 132

Metro L4  Estació Llucmajor (sortida Pl. dels Jardins d’Alfàbia) L1 Estació Fabra i Puig

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT:

Encara que sembli una paradoxa, conèixer la mort i les seves manifestacions culturals i socials és una manera de conèixer la vida d’una societat. Els cementiris de Barcelona són, per tant, béns culturals d’excepcional importància.

El cementiri de Sant Andreu de Palomar, es mereix figurar en el programa de visites fotogràfiques a Barcelona, ja que ens acosta a la història, l’arquitectura i l’art dels recintes funeraris de la nostra ciutat, autèntics museus a l’aire lliure que ens ofereixen l’oportunitat de captar magnífiques imatges que ben segur, enriquiran el nostre arxiu fotogràfic particular.

En aquest sentit, cal saber que els Cementiris de Barcelona formen part de la xarxa de recintes funeraris històrics i monumentals de l’Associació Europea de Cementiris Significatius, que aplega una cinquantena més de tot el continent, precisament amb l’objectiu de revalorar-los com a patrimoni cultural. Tot i que a ningú se li escapa el potencial turístic dels cementiris de Barcelona, els recintes de la ciutat comtal encara es troben molt lluny d’altres de la resta del continent europeu que sí que han sabut treure-hi tot el profit.

El cementiri que visitarem s’inaugurà en 1834 com a necròpolis del municipi de Sant Andreu de Palomar, arran de l’ordre reial que prohibia els enterraments en els cementiris parroquials. Fou, després del cementiri del Poblenou, el primer construït al Pla de Barcelona. Es va fer a la rodalia del poble, en els terrenys de la masia de Can Calç.

Entre 1924 i 1929 es va encarregar a l’arquitecte Agustín Domingo Verdaguer una gran remodelació en què s’incloïen 5000 nous nínxols. En aquesta reforma també es va crear al recinte un pavelló al sisè departament dedicat a les persones de religió protestant i no-nats.

El 1951 la comunitat israelita de Barcelona va aconseguir que l’Ajuntament els cedís un terreny per als seus enterraments. És un dels pocs cementiris que acull difunts de tres religions diferents: catòlica, protestant i jueva.

El cementiri de Sant Andreu està esquitxat de racons de gran interès artístic, històric i emocional. Es tracta d’un interessant recinte funerari ple d’escultures i raconets de gran harmonia que ens oferiran l’oportunitat de captar moltes i bones fotografies. Cal destacar els enterraments de famílies d’ètnia gitana que, profusament decorats i exquisidament nets i cuidats, que ben segur captivaran l’atenció de la nostra mirada fotogràfica.

VISITA GRATUÏTA, RESERVADA ALS ASSOCIATS.

INSCRIPCIÓ: Envia correu a sortides@afc.cat indicant el teu nom.

T’agrada el que fem? Doncs aquí pots començar a conèixer-nos!

Autora: Anna Barnés

24/03/2022
10:00 — 12:00 (2h)

Cementiri de Sant Andreu

Anna Barnés