IMATGES TROBADES. LA BARCELONA MARÍTIMA DE POSTGUERRA

EL FONS JOAQUÍN TUSQUETS DE CABIROL

DATA
Dijous 13 de maig de 2021

HORA
10:00 hores

LLOC
MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA. ESPAI NAUS

ADREÇA
Av. Drassanes s/n – 08001 – Barcelona

COM ARRIBAR-HI
Metro L3 – Estació Drassanes (Sortida Portal de Santa Madrona)
Bus V13 – D20 – H14 (Parada Portal de la Pau)

PUNT DE TROBADA
9:45h Entrada Pl. Portal de la Pau

PREU
Activitat Gratuïta. Exclusiva per a socis i sòcies.

Inscripció enviant correu a visites@afc.cat indicant el nom.

ACTIVITAT LIMITADA A 12 PLACES

foto: Joaquín Tusquets

El Museu Marítim de Barcelona presenta una exposició fotogràfica sobre el fons Joaquín Tusquets de Cabirol adquirit recentment, amb el finançament de la Diputació de Barcelona. El fons està integrat per 4.317 negatius recentment descoberts, datats entre els anys 1940 i 1959. Durant anys es van guardar intactes dins de petits sobres de paper, metòdicament ordenats, amb unes breus anotacions manuscrites. Durant els mesos de confinament de la primavera 2020, aquests enigmàtics negatius, de procedència i autoria desconeguda, van aparèixer en les xarxes socials provocant un gran impacte mediàtic. L’MMB el va adquirir per a preservar-lo i posar-lo al servei de la societat.

Una part destacable del fons conté uns exquisits fragments de tema marítim: les impressions del fotògraf Tusquets durant els anys de la postguerra sobre el port de Barcelona i els pobles de la costa. També inclou els retrats al camp i a les viles de l’interior de Catalunya, així com imatges que capten el caliu de la llar. El fons s’hi va incorporar íntegrament, és a dir, amb totes les imatges tant de temes marítims com les que reproduïen altres motius, per evitar-ne la fragmentació i facilitar l’estudi complet de l’obra d’aquest fotògraf descobert recentment.

Joaquín Tusquets de Cabirol

Joaquín Tusquets de Cabirol (Barcelona 1904-1979) era un barceloní apassionat per la fotografia que exercia la professió de pèrit químic i era copropietari d’una fàbrica de química industrial. La seva posició benestant, i també una gran vocació creativa, el van abocar a una producció fotogràfica prolífica. Sempre amb la càmera a la mà, va dedicar intenses hores del temps lliure a retratar la vida quotidiana que l’envoltava.
Tusquets forma part d’una generació d’apassionats fotògrafs amateurs que viuen la realitat dolorosa d’un país desfet per la guerra. La instauració de la dictadura va truncar els fructífers moviments culturals que hi havia abans del conflicte. La consolidació dels discursos sobre la fotografia moderna, tan vius en temps de la República, van quedar aturats.

Museu Marítim de Barcelona: 80 anys de trajectòria

El període cronològic de les fotografies de Tusquets coincideix amb etapes importants de la història de l’MMB. El 18 de gener de 1941 es va inaugurar el Museu Marítim de Barcelona, com a herència directa del Museu Marítim de Catalunya, nascut el 1936.
De la mateixa manera, per esmentar les fites històriques més assenyalades, l’any 1943 s’organitzava l’Exposició Nacional del Llibre de Mar. El 1948 s’inaugurava la I Exposició Nacional Fotogràfica Marítima a la Sala de Pesca.

13/05/2021
10:00 — 13:00 (3h)