Project Description

FOTOGRAFIA DE CARRER

La fotografia de carrer pretén captar el fet que la vida urbana està plena d’imatges i de moments únics i irrepetibles.

la fotografia de carrer és un tipus de fotografia que es realitza en un lloc públic com ara un carrer, una plaça o fins i tot en el metro o l’autobús. Els fotògrafs de carrer sovint se centren en la vida quotidiana dels estranys més que en un esdeveniment com faria un fotoperiodista.

Els fotògrafs de carrer intenten tot el possible per a passar inadvertits. La meta de la fotografia de carrer és explicar una història en una fotografia feta al carrer de forma espontània. La història i el subjecte són, possiblement, els aspectes més importants d’una bona presa del carrer. Henri Cartier-Bresson, és possiblement el millor fotògraf d’aquest estil fotogràfic.

El grup de fotografia de carrer de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya ha fet una petita tria de les darreres fotografies que han fet en les nombroses sortides que estan realitzant.

Si vols participar en les sortides d’aquest grup tan dinàmic, associa’t.

SORTIDA DEL GRUP DE STREET A LA FIRA DE REIS DE LA GRAN VIA – LLUMS DE NADAL

La Gran Via de les Corts Catalanes, al tram comprès entre els carrers de Muntaner i Rocafort, es vesteix de festa cada any per donar la benvinguda al Nadal i, amb ell, a la nit màgica de Reis. I per això, els seus dos passejos laterals s’omplen de parades de regals i llaminadures, però sobretot de joguines per als nens. També s’instal·len xurreries a cada cantonada, on fer una parada per saltar-se una promesa i permetre’s un caprici, un dia és un dia!, i, de passada, combatre el fred amb la xocolata calenta que allà mateix se serveix. Abunden així mateix paradetes d’artesania i altres botigues de carrer, que aprofiten el consum de les festes nadalenques per finalitzar l’any arrodonint el negoci.

La fira de reis es va iniciar a Barcelona com a fira de sant Tomàs, i data de l’any 1877, quan en aquella època un bon nombre de venedors ambulants van acordar muntar les casetes a la ciutat aprofitant la propera festa del sant. Actualment se celebra entre el 15 de desembre i el 6 de gener.

Amb el tràfec de la gent que passeja o compra els seus regals, cada Nadal es crea un escenari que s’ha convertit en una tradició de Barcelona amb gust de xurros. I, és clar, la Gran Via s’adorna per a l’ocasió, especialment quan cau la nit i s’encenen els llums nadalencs al llarg de la filera de botigues. No és estrany així que l’espai i l’ambient que envolta la fira cridi l’atenció suficiente com per fer un reportatge fotogràfic que es nodreix de l’esdeveniment. Foto de carrer…, foto festiva. Cal escollir el lloc, recórrer-ho, tenir paciència i trucar a la sort per capturar l’instant improvisat i espontani, aquell que tot fotògraf de carrer s’entesta a perseguir. Quotidianitat, història, expressió, ànima…

I tot això ho vam anar a buscar allà.

CELEBRACIÓ DE L’ANY NOU XINÈS al Passeig Lluís Companys / Arc de Triomf

La passada reunió del grup va ser el dissabte dia 3 de febrer de 2024. El punt de reunió es va assenyalar just a sota de l’Arc de Triomf, al passeig de Lluís Companys, a les 9.30 hores.

L’activitat va tenir per objecte plasmar fotogràficament l’ambient, vestuari, costums, activitats culturals i lúdiques, gastronòmiques i de tota mena celebrades en el marc de l’Any Nou Lunar a Barcelona, el nou Any Xinès, i participar de la seva festivitat en un dels molts actes que van tenir motiu a la ciutat per donar la benvinguda a l’Any del Drac, aquesta vegada de Fusta.

Al modus vivendi xinès el drac roman al llarg dels segles com a símbol de saviesa, amabilitat, harmonia i prosperitat, malgrat que el govern d’aquest immens país demostri el contrari contínuament. Tot i que ja sabem que la política i la vida social d’una nació no sempre van de bracet. I què dir de la història de la Xina…

Aquesta celebració es va organitzar per un centenar d‟associacions, escoles i empreses xineses i catalanes, coordinades per l’Associació d’artistes Huaxing, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Institut Confuci de Barcelona, Casa Àsia i el Consolat General de la Xina a Barcelona.

Va ser una festa amb molt valor tradicional, estètic i original.

@22 i entorn del Poblenou

El dissabte dia 2 de març de 2024 el grup va fer aquesta sortida fotográfica. El punt de reunió es va assenyalar tot just davant de la porta principal d’entrada al DISSENY HUB BARCELONA – DHUB, Plaça de les Glòries, a les 9 h.

Tot i que el lloc es prestava més a fotografia arquitectònica o de disseny urbà, vam procurar portar-la al nostre terreny per practicar fotografia de street. Malgrat aixó, cadascú va ser lliure de retratar el que li semblés millor en l’àmbit del barri. No haviem de cenyir-nos estrictament a la foto de street, ja que el disseny urbà constitueix la seva cosina germana i les dues modalitats es complementen. Vam anar improvitzant amb allò que veiem al nostre voltant.

@22 és una zona que, malgrat aquest “inconvenient”, es presta a moltes sorpreses. A més, la ruta es va traçar en direcció est, per arribar així a la part del Poblenou més propera als nostres interessos (carrers amb un elevat contrast entre la modernitat i el període de la industrialització de finals del segle XIX i principis del XX); hi ha edificis inhabilitats, magatzems i tallers en mal estat, i solars que tenen com a fons immobles amb estructures destacades i dissenys contemporanis.

Desprès de veure l’estat de les obres de la Plaça de les Glòries, no vam tenir més remei que començar la ruta darrere de la plaça, orientació sentit mar. Vam baixar pel carrer Rec Boronat fins a trobar-nos amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Campus del Poblenou (interior Plaça Gutenberg), molt interessant, però no ens van deixar entrar (un altre dia será). Llavors, ens vam dirigir al costat, a la gran plaça que integra els Jardins de Ca l’Aranyó, des d’on es disfruta la vista de l’entramat d’edificis que s’alça i caracteritza el nou complex d’@22.

A continuació, ens vam encaminar cap a la Fundació Vila Casas, al costat de la qual es troben les escultures dels Guardians, de Xavier Mascaró, al carrer Sancho de Ávila. Aquesta és una zona força transitada i d’esbarjo. I a partir d’aquí, a través de carrers amb fàbriques antigues i magatzems on es troben nombrosos murals a les parets, vam anar a la Rambla del Poblenou, i el Casino de l’Aliança. Allà s’havia fixat previamente el fi del recorregut.