ANTIGA CASA DE CONVALESCÈNCIA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU”

VISITANT L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS

DATA:  DIMARTS, 14 de juny de 2022

HORA: 10.00h

PREU: GRATUÏT

PUNT DE TROBADA: A l’entrada del recinte, Carrer del Carme, 47 , Barcelona

COM ARRIBAR-HI:  Metro línia 3, estació Liceu

                                            Bus: 59,  V-13.

 DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT

Aquesta vegada et convidem a una visita ben especial. No sempre resulta fàcil accedir en grup a aquesta institució tan emblemàtica de la cultura catalana. Hi ha un programa de visites i lloguer d’espais gestionats per una empresa especialitzada però sempre són de pagament. Nosaltres hem contactat directament amb l’Institut i han estat molt amables i col·laboradors, facilitant-nos la visita sense cap cost.

La institució de la Casa de Convalescència, destinada a la rehabilitació de malalts, va néixer al segle XVII mercès als llegats de Pau Ferran, Lucrècia Gualba, Elena Soler i Victòria Astor. L’edifici, integrat al conjunt de l’Hospital de la Santa Creu, va ser edificat entre 1629 i 1680, fent arribar el perímetre del conjunt arquitectònic fins al carrer del Carme. Gudiol el descriu com un dels darrers exemplars de sobrietat renaixentista abans del ple triomf decoratiu del barroc.

Al voltant d’un pati central quadrat es conforma una mena de claustre de dos pisos. La galeria baixa consta de grans arcs de mig punt sobre pilars rectangulars, mentre que el pis superior dobla el nombre d’arcs i els recolza sobre columnes toscanes. Enmig del pati hi ha un templet sobre el pou, obra de Lluís Bonifaci el Vell (1689) i a l’exterior, a la cantonada amb el carrer Egipcíaques, una fornícula amb una imatge de sant Pau, obra d’en Domènec Rovira el Jove (1668). Les magnífiques ceràmiques vidriades que fan d’arrambador són dels segles XVII i XVIII. En destaca el cicle de la vida de sant Pau, de Llorenç Passoles (1679), a l’entrada del recinte.

La Casa de Convalescència compta amb un dels pocs jardins penjants de Barcelona, que porta el nom de Mercè Rodoreda.
Actualment en aquestes dependències es troba , L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) és una corporació acadèmica que te per objecte la recerca científica en tots els elements de la cultura catalana. És l’acadèmia catalana de les ciències i les humanitats. S’ocupa de totes les disciplines del coneixement i el seu àmbit d’actuació és totes les terres de parla catalana. Va ser fundat el 1907 per Enric Prat de la Riba, i ha estat un instrument de normalització lingüística, científica i cultural del país, amb una vocació internacional, ja que des del 1922 forma part de la Unió Acadèmica Internacional. Està inscrit al Registre d’Acadèmies del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, constituït com una Corporació de dret públic amb base privada sense cap dependència orgànica de l’Administració.

T’apuntes a la sortida ?

INSCRIPCIONS: ENVIA CORREU a sortides-cultura@afc.cat indicant nom i telèfon

 

 

 

 

14/06/2022
10:00 — 13:00 (3h)

Antiga Casa de Convalescència

A.Barnés/À.Sales/J.Soler