Published On: 17 de novembre de 2022|Categories: Concursos socials, Veredictes de concursos|

Veredicte dels temes obligats d‘octubre que portava per tema “Triangles”

El passat dia 11 es va fer públic el veredicte dels temes obligats d‘octubre que portava per tema “Triangles
Aquest any hem tornat al format presencial. A la sala hi érem  més de 20 assistents, poc a poc hem de recuperar les trobades entre els socis que afavoreixin el intercanvi de coneixements i opinions i que a l’hora ens permeti créixer com a fotògrafs.

Vam començar veient la classificació en les dues categories i aquest mes hem de felicitar a l’Albert Canyelles per haver quedat el primer en totes dues, tant a Color com a Monocrom.
Tot seguit vam visualitzar les fotografies que concursaven i a continuació vam entrar en la part més interessant, el comentari entre el jurat i socis de les fotos més destacades.

A la sala teníem a l’Albert Canyelles (1er classificat en Color i Monocrom) i a Josep Ma. Bonjoch (2on classificat en Color) i ens van explicar les seves obres.
Per fer la foto dels triangles en B/N l’Albert va utilitzar uns sobres i papers de colors i va jugar amb una llum lateral, la complicació la va tenir en igualar la separació de la solapa de tots els sobres.

La de color va ser més complicada i li va suposar diversos dies de feina, primer per construir la figura amb fustes i després per il·luminar-les amb precisió amb dos flaixos i col·locant les ombres que donaven forma als triangles. Un cop va tenir resolt el tema de la il·luminació va aplicar la tècnica del focus stacking per aconseguir que tot quedés enfocat.

En Josep M. ens va descriure la seva foto a color i què volia representar en la seva composició. Utilitzant tres llapis amb els tres colors bàsics de la llum vermell, blau i verd però atenuats va col·locar-los de manera que l’ombra projectada generés un triangle isòsceles, equilàter i recte.

Durant la sessió es van comentar diferents fotografies per part del jurat. Cal destacar que un percentatge significatiu de les fotos no s’ajustaven a les bases. Eren imatges en les que la figura/es de triangle/es no eren evidents o no eren protagonistes. Potser en el nostre arxiu tenim fotos que corresponguin al tema del concurs, però convidem a que els participants busquin, explorin, investiguin sobre el tema en qüestió.

Es van veure fotos en les que l’autor va detectar un motiu interessant però no el va treballar per buscar nous punts de vista. El jurat, al complet, va dir que un cop detectem una escena que ens agrada, no es bo quedar-nos amb la primera imatge. Aprofitant que tenim cames, podem canviar de punt de vista, és a dir explorar i buscar nous enquadraments fins que veiem un en el que destaqui allò que ens ha cridat l’atenció i la resta de elements no molestin al observador o quedin millor ordenats, es a dir, extreure lo important i finalment disparar. A vegades una mica de paciència és bona aliada, esperar a que desapareguin les persones que no aportin res a la foto o que es reubiquin allà on ens interessa faran que la nostra foto sigui millor.

En altres casos, la foto hauria millorat si durant l’edició s’haguessin cuidat els detalls, es tracta de detectar els elements que poden haver en els marges que distreuen del motiu principal. En general una zona il·luminada crida l’atenció sobre una zona fosca i la mirada instintivament es fixa en ella. Per tant, si hi han més d’una zona il·luminada, hem de procurar centrar-nos en la que ens interessi i deixar fora del requadre la resta, ja sigui en el moment de fer la foto o posteriorment en l’edició amb una eina de retall.

Animem a la participació en el concurs a tots els socis, és una manera de que tots millorem com a fotògrafs.

Màxim Poncela
Vocalia de concursos
Agrupació fotogràfica de Catalunya

Foto: Albert Cañellas

Més entrades

Més entrades