Published On: 6 de juliol de 2021|Categories: Sortides a exposicions|

IMATGES TROBADES. LA BARCELONA MARÍTINA DE POSGUERRA

El passat 13 de maig de 2021 un grup de 12 sòcies i socis de l’AFC vam visitar l’exposició de les fotografies adquirides pel Museu Marítim de Barcelona en les quals el fotògraf Joaquín Tusquets de Cabirol va retrata amb gran encert la Barcelona de la postguerra i en especial l’entorn del port de Barcelona. Les fotografies estan datades entre els anys 1940 i 1959. L’exposició mostra la Barcelona portuària de postguerra. Els dies festius Joaquín Tusquets baixa al port amb assidus en la faceta més amable del port, fugint del retrat sobre els estralls d’una guerra durant la qual el port havia patit bombardejos constants. La reconstrucció de magatzems i molls, o la recuperació de vaixells enfonsats no són temes que vulgui tractar. El passat no inspira l’art. Tusquets observa amb sorpresa el tràfec de velers i com caminen pels molls barcelonins que, com ell, s’acosten a la vora del mar per respirar aire pur en uns escenaris oberts a un futur més esperançador.

Per mitjà de les imatges de Tusquets, entrem en una etapa caracteritzada per l’estancament econòmic del port (entre les dècades dels anys quaranta i cinquanta), després d’una guerra que havia aturat les inversions en obres bàsiques i instal·lacions. A partir dels anys seixanta, amb l’obertura de l’economia de l’Estat espanyol a l’exterior, el port va entrar en una etapa de gran creixement.

Vam poder visitar les sales plenes de bones i sensibles fotografies, mentre la Silvia Dahl ens donava tota mena d’explicacions, tant del fons com de les mateixes fotos.

Foto: Carles Punyet

Fotos: Francesc Soldevila

Més entrades

Més entrades