Exposicions que commemoren

El 4 de febrer a les 12 del migdia, inauguro a l’Espai Aureli Gandul del Centre Cultural Naus Bostik, sis exposicions fotogràfiques que m’agradaria que visitéssiu. Jo sempre dic que les fotografies cal ensenyar-les.

El 26 d’octubre de l’any passat, vaig complir els 50 anys de soci, de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, el mateix dia que per assemblea vaig deixar de ser president de l’Associació Photosagrera després d’estar sis anys al capdavant de la mateixa, i per celebrar-ho vaig decidir fer aquestes exposicions.

Cinc exposicions estaven formades per 50 obres cadascuna, que les he hagut de reduir a 30 per falta d’espai. La sisena l’he deixada completa, està formada per 40 obres.

La primera, “Fantasies d’ahir i d’avui” la formen fotografies de la meva primera època, després de fer el curset d’iniciació a la fotografia de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya l’any 1971, semblen fotografies fetes amb Photoshop, però no, són fotografies realitzades amb dobles exposicions a la càmera, a l’ampliadora o muntatges sobre paper, reproduint-les després. Dins aquest grup, hi ha tres primers premis Navarro.

Les fotografies de la segona exposició, “Impressions xineses” les, vaig fer l’any 2000, quan a la Xina encara no hi havia molts turistes occidentals, va ser un viatge que vaig fer convidat per un client meu, perquè li vaig fer un llibre de fotografies de Barcelona i els textos van ser traduïts al xinès. Vaig fer més de 2000 fotografies analògiques de les quals vaig escanejar un centenar, i després les vaig imprimir sobre paper Fine Art d’Epson.

Les fotografies de la tercera exposició també analògiques, “Usted está en la Habana” les vaig fer l’any 2001, també estan positivades amb el mateix tipus de paper. Vaig tenir l’oportunitat d’entrar a escoles, a un hospital i també a alguna casa particular, amb només 30 fotos, no podem apreciar tot el reportatge del temps que vaig estar a l’Havana.

Les fotografies de la quarta exposició “Mirades interiors”, les vaig realitzar a la Sagrada Família, durant els anys 2014 i 2016, en les meves freqüents visites al Temple, vaig veure els turistes fotografiant-ho tot, i em vaig dir, jo els fotografiaré a ells, i així vaig prendre un munt de fotografies robades, de les quals vaig ampliar unes cinquanta per a l’exposició. Aquestes fotografies ja estan fetes amb una compacta digital.

La cinquena exposició “Passejant per la Sagrera“, va ser un homenatge que vaig voler fer a la meva mare quan va fer noranta anys. Durant uns quants dies la vaig portar amb el seu carro vermell de la compra, que li serveix de taca taca, a passejar pels llocs més representatius del barri de la Sagrera, i d’aquesta manera a part de l’homenatge a la meva mare, donava a conèixer el meu barri, la Sagrera.

Les fotografies d’aquesta exposició estan fetes amb la compacta Canon Digital i alguna amb el meu mòbil.

Finalment, l’exposició “Jam Sessions, 10 anys” la formen 40 obres dels músics de la Locomotora Negra. La meva afició al jazz, va fer que assistís a molts dels seus concerts portant la meva càmera compacta, i vaig decidir rendir-los un petit homenatge fent aquesta exposició.

Josep Lluís Roig

04/02/2022
12:00 — 14:00 (2h)

Espai Aureli Gandul