Published On: 3 de desembre de 2023|Categories: Vitrines|

Secció V. Disparar, revelar i veure a l’instant

Altres seccions:

–  Secció I. La fotografia des dels seus inicis
–  Secció II. La popularització de la fotografia
–  Secció III. Les variacions tècniques d’èxit
–  Secció IV. L’automatització de la fotografia
–  Secció VI. Un nou mon, l’era digital

Les Càmeres Polaroid

A finals dels anys seixanta, s’havia aconseguit reunir tot el procés fotogràfic al palmell de la mà. Aquell triple procés, combinat en un de sol, el feien possible les càmeres Polaroid.
Produïen i imprimien fotografies en blanc i negre en 60 segons. La primera Polaroid, la Model 20 Swinger de 1965, ha estat una de les càmeres més venudes de tots els temps. Això era impensable als incís de la fotografia, fins que Edwin H. Land va desenvolupar la seva càmera. Resolia tot el procés un minut.
A partir de 1963 els tres passos es feien en color. Kodak imità el procés i l’impulsà amb versions motoritzades d’aquell.Això no obstant, per diferències en el tema de patents, Kodak es va veure obligada a tancar la línia de producció, però la seva aportació ajudà Polaroid a millorar-ne el procés.

El litigi Polaroid versus Kodak

Polaroid demandà a Kodak per l’ús d’unes patents i els tribunals es van pronunciar a favor de la primera. Kodak va quedar obligada a suspendre la fabricació de les seves càmeres i carrets instantanis, cosa que va suposar la devolució de totes les càmeres que es trobaven a la venda i de totes les que havien sigut venudes perquè en el futur no hi hauria carrets per al seu ús; als propietaris que retornaven les seves càmeres se’ls restituïa el seu import i una compensació. Els que optaven per treure la placa identificadora de la càmera on figurava la marca Kodak i el model, i les remetien a la Kodak, rebien un xec (per això hi ha moltes d’aquestes càmeres sense plaques) i a Espanya, els propietaris que acudien a un punt de venda rebien una càmera Kodak Star de 35mm i carrets. Totes les càmeres retornades van ser destruïdes.

Expositor n. 5.

1. Càmera Polaroid Model 95+
La Polaroid Land 95 va ser la primera càmera amb pel·lícula instantània que es va comercialitzar. Va sortir el 1948 i es va vendre fins al 1954, quan es varen presentar les noves versions. Treballava amb una pel·lícula en rotllo que permetia fer 8 dispars de 7,2 x 9,5 cm.

2. Autoprocessador Polaroid. 35 mm i Capsa de pel·lícula Polaroid 500.
Donant: sense dades.

3. Cartutx de cinta Polaroid.

4. Càmera Polaroid EE44. 1976c.
Donant: Jordi Bru de Sala i Castells

5. Càmera Polaroid Spectra QPS.Quintic Lens 125mm f10. 1986.
Donant: Lluís Girona i Argimbau

6. Càmera Polaroid Polaroid Vision Autofocus SLR.
Donant: sense dades

És una càmera instantània. En algunes parts del món també era coneguda com a “Polaroid Captiva SLR”. El cos és de color negre. Similar a la Polaroid SX-70, la Polaroid Vision SLR també es plega després del seu ús. Té una distància focal fixa, de manera que no és possible fer zoom. La càmera també selecciona automàticament l’obertura i l’exposició. L’enfocament també és automàtic, dissenyat per a pel·lícules en color Polaroid 500.

7. Cámera Kodak instant EK2, Fabricada entre 1977 y 1978.
Donant: sense dades

8. Cámera Kodak instant EK6, 128x198x162mm, 1977-79.
Donant: sense dades

9. Cámera Kodak instant EK8, fabricada el 1977.
Donant: sense dades

Aquesta càmera era instantània, a l’estil de les Polaroid i utilitzava els carrets PR10; feia fotos de 67x91mm.
Eren fabricades a Alemanya, Stuttgart, per Kodak.

10. Càmera Kodamatic 980L. Aquesta càmera instant es pot considerar “de col·lecció”, ja que va ser retirada del mercat poc després de la seva aparició, per la demanda de Polaroid a Kodak als anys vuitanta.
Donant: sense dades

11. Càmera Kodak EK160. De mitjans dels anys seixanta.
Donant: sense dades.

12. Càmera Kodak EK 260 EF
La Kodak EK260-EF, instantània, es va introduir el 1980 i se suposava que reemplaçaria la Kodak EK300 d’aspecte antiquat. La càmera és idèntica a la Kodak Colorburst 350. Es fabricava als Estats Units i s’havia modernitzat en comparació amb la seva predecessora.
Donant: sense dades.

13. Càmera Kodak EK100 Instant.
Donant: Rogeli Gonzalez Campo

14. Pentax System 10. (1978). Conjunt de Càmera ASAHI Pentax Auto 110, tres objectius, bateria, flash i filtres, amb estoig portafiltres. Cos de 56mm x 99mm x 32mm, 159g. Pel·lícula 13 x 17.
Donant: sense dades.

Batejada com la càmera SLR més petita i lleugera fabricada mai, la Pentax Auto 110 continua gaudint de l’estatus de culte dècades després de ser introduïda per Asahi Pentax el 1978. Utilitzava pel·lícula de 110, i comptava amb tres lents intercanviables. El sistema complet encara es referencia com a Pentax System 10. El sistema complet es va convertir en una icona per ser l’únic sistema SLR complet en miniatura creat per al
format 110. Va ser considerada també la SLR més petita amb lents intercanviables feta mai. La càmera s’adapta perfectament al palmell de la mà. Per la seva mida, molts la confonien amb una joguina.

Més entrades

Més entrades